Sıkça Sorulan Sorular
SİPARİŞİM KARGODA ZARAR GÖRÜRMÜ?
Balova olarak ürünlerimizi taşıma sırasında zarar görmemesi için strafor koruma kutusu ile ambalajlayarak göndermekteyiz. Ancak kargo firması çalışanlarının özensiz davranmaları halinde ürünlerde zarar oluşması her zaman olasılık dahilindedir. Bu nedenle siparişlerinizi teslim alırken mutlaka kontrol ederek kargo firmasına teslimat onayını veriniz. Zarar gördüğünü düşündüğünüz ürünleri teslim almayınız.
SİPARİŞ ETTİĞİM BAL DONARMI?
Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Kristalleşmenin hızı baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır. Balda fruktoz miktarı genel olarak glikozdan fazladır. Eğer bu iki şekerden glikoz miktarı nispet olarak fruktoza yaklaşırsa bal çabuk, fark büyürse geç kristalleşir. Bu ifadeden yola çıkarak balın kaynağına göre baldaki glikoz, früktoz, su oranları değişiklik gösterdiğinden balların kristalleşme süreleri de farklılık göstermektedir. Bir başka deyişle balın kristalleşme süresi balın kalitesinin değil kaynağının göstergesidir.
KRİSTALLEŞEN BAL TÜKETİLEBİLİRMİ?
halkımız tarafından kabul gören kristalleşen bal = şekerli bal yargısı tamamen yanlıştır. Aksine şeker şurubu verilerek elde edilen ballar daha geç kristalize olur.
Kristalize olan balların kimyasal özelliklerinde herhangi bir değişim gerçekleşmez. Hatta batı ülkelerinde sevilen tüketim şekillerinden biridir. Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde kontrollü şekilde kristalleştirilerek elde edilen krem bal formu en çok tüketilme biçimlerinden biridir.
KRİSTALLEŞEN BAL NASIL ÇÖZDÜRÜLÜR?
Kristalize olmaya başlayan balı ev şartlarında tekrar eski haline döndürmek için 45-50C’lik su banyosu ile muamele edilmesi yeterli olacaktır. Bu pratik metotta dikkat edilmesi gereken en önemli husus balın kendine has özelliklerini kaybetmemesi için direkt olarak ateşle muamele edilmemesidir.
Unutulmamalıdır ki; amacımız ister balda kristalizasyonu önlemek isterse kristalize olan balı çözmek olsun, belirtilen ısı derecelerinin üstüne çıkılması durumunda bal içerisindeki şekerlerin(özellikle fruktoz) yapısının bozulmasıyla HMF yükselecek ve dolayısıyla bal yenildiği zannedilirken sağlık için zararlı bir besin tüketilmiş olunacaktır.
SİPARİŞİMDE GELEN BAL NEDEN MARKETLERDEKİ BALLAR GİBİ SAYDAM DEĞİL?
Balova olarak tüm süzme bal ürünlerimiz HAM BAL'dır. Yani peteklerden santrifüj yöntemi ile ısı uygulanmadan süzülür ve içindeki balmumu ve diğer kalıntılardan arındırılmak için kalın süzgeçlerden geçirilir. Böylece balın içindeki polen ve enzimler korunarak besleyicilik seviyesinin en yüksekte kalması sağlanır. Balın içindeki bu maddeler görünümünü biraz bulanıklaştırmaktadır.